Onko väestösuojassa vanha lankapuhelinliittymä?

Taloyhtiöiltä tulee välillä tiedusteluja, kuinka toimia väestönsuojassa olevan vanhan lankapuhelinliittymien kanssa. Liittymä on kuitenkin taloyhtiölle suuri vuotuinen kustannuserä. Puhelinnumeroa ei tiedä juuri kukaan, eikä oikein tiedetä, mihin siitä soittaisi tai kuka siihen voi soittaa. Nykyään matkapuhelimet ovat tärkein viestintävälineemme, jos nopeaa apua tarvitaan tiedottamisessa tai hätätilanteessa. Asia tulee usein esiin suorittaessamme väestönsuojatarkastuksia.

Asetuksessa väestönsuojien teknisistä vaatimuksissa, kohdassa viestilaitteet (19 §), todetaan, että väestönsuojassa tulee olla matkaviestimen käytön mahdollistava tekninen järjestelmä tai puhelinpiste, joka on kytketty valmiiksi puhelinverkkoon joko omana liittymänä tai rakennuksessa olevan puhelimen rinnakkaisliittymänä.

Tämän perusteella siis matkapuhelin ja siihen laturi riittäisi, kun viestiyhteys ulkomaailmaan toimii väestönsuojaan suojautumistilanteessa. Usein tarkastuksilla tämä testataan sulkemalla väestönsuojan ovi ja luukut sekä soittamalla jollekin ulkopihalla olevalle. Usein järjestelmä toimiakseen kuitenkin tarvitsee kertahankintana tehtävän gsm-sisäpeitto antenniasennuksen, joita saa alan valmistajilta.

Mika Jäntti
tekninen päällikkö, KIAS