PUHUTUTTAAKO SÄHKÖN HINTA? (Blogi)

Kaikkien huulilla on nyt keskustelu sähkön hinnasta ja siitä, miten vuotuinen sähkölasku saattaa kasvaa jopa neljän- tai viisinkertaiseksi. Lähes poikkeuksetta kaikissa kiinteistöissä sähkön kulutus kasvaa merkittävästi talvella.

Ilmojen viiletessä liikekiinteistöjen ovipuhaltimet hurahtavat käyntiin. Asuinkiinteistöjen LTO-koneiden sähköpatterit alkavat esilämmittämään ilmaa. Autolämmitystolpat otetaan käyttöön autopaikoilla. Sähkölämmitteisissä taloissa patterit laitetaan päälle. Riippumatta rakennuksesta, rakennustavasta tai lämmitysmuodosta sähköä kuluu enemmän.

Jos arvioidaan, että sähkölämmittäjällä vuotuiset maksut ovat olleet 1500 €, niin korotusta saattaa tulla aina 6000 € asti. Aikanaan, kun sähkölaskut tasattiin koko vuodelle arvioituun kulutukseen perustuen, vuosikulutuksen summa oli helpompi mieltää. Nyt kun laskua ei tasata, vaan silloin kun kulutetaan enemmän, myös maksetaan enemmän. Tästä syystä hintojen korotus kohdistuu nyt ikävästi tähän vuodenaikaan, kun kulutus nousee merkittävästi.

Omassa kodissani vuotuisesta sähkön kulutuksesta 2/3 osaa tulee loka-maaliskuun aikana ja loppu 1/3 osa kesän aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että tuosta arvioidusta 6000 €:sta, 4000 € kohdistuu nyt talviaikaan, missä vielä kaikkein kovimmat maksut tulevat heti alkuvuoteen joulu – helmikuun kulutusten mukaan.

Nämä hintojen korotukset saavat miettimään, miten kulutusta voisi pienentää. Kerrostalossa kannattaa tarkistaa, että autolämmitystolppien ajastinkellot ovat ehjät ja antavat virtaa vain kaksi tuntia kerralla. Tähän liittyen kannattaa auton nokassa pitää johtoa vain niinä aamuina, kun oikeasti on lähdössä liikkeelle. Viikonloppuaamuisin näkee monesti koiralenkillä sulaneita ja uudelleen jäätyneitä autoja parkkipaikoilla. Asuntokohtaisen LTO-koneen lämmityspatterin termostaatin asetus kannattaa tarkistaa, ettei sillä yritetä lämmittää asuntoa, vaan asunnon lämmitys hoidetaan pattereilla ja LTO-kone vain vaihtaa ilmaa. Lattialämmitystä kannattaa myös tarkkailla.

Sähkölämmittäjien kannattaa selvittää, onko jollain konstilla helposti pudotettavissa lämpötilaa huoneista, missä ei juuri oleskella. Yön ajaksi kannattaa myös pudottaa lämpötilaa, siinä energiansäästön lisäksi saattaa saada vielä paremmat yöunetkin. Aurinkopaneeleista ei näillä leveysasteilla talvella välttämättä ole kovinkaan paljon hyötyä, mutta kyllä se kesä sieltä taas tulee ja auringostakin saa apua kesän kulutuksiin.

Mikäli haluat keskustella energiansäästöasioista, olethan yhteydessä KIAS:n asiantuntijoihin. Autamme sinua mieluusti keksimään keinoja energian säästämiseksi.

Petteri Lahtinen
tekninen päällikkö
KIAS