Tiedätkö kumpi keittiössäsi on, liesituuletin vai liesikupu?

Keittiöremontin lähes yleisin kysymys muutostyön yhteydessä liittyy lieden yläpuolelle sijoitettavaan käryjä poistavaan laitteeseen. Mikä ilmanvaihtojärjestelmä huoneistossani on? Saako liesituulettimen kytkeä hormiin? Millaisen liesituulettimen voi hankkia? Talossa on huippuimuri, mitä siihen voi kytkeä? Mikäli näitä ei selvitetä muutostyön alussa, osakas saattaa joutua myöhemmin ikäviin uusinta-asennuksiin.


Mikä laite on lieden yläpuolella?


Liesituuletin tarkoittaa laitetta, jossa on oma puhallinmoottori. Kerrostalossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto, liesituuletinta ei saa kytkeä taloyhtiön hormiin. Liesituulettimen saa asentaa, mikäli se on varustettu aktiivihiilisuodattimella ja poisto tapahtuu takaisin huoneilmaan. Tällöin keittiössä tulee olla normaali painovoimaisen ilmanvaihdon poistoventtiili. Rivitalon keittiössä saattaa olla alun perin liesituuletin omalla hormilla, vaikka muun asunnon ilmanvaihto olisikin painovoimainen. Tällöin liesituulettimen saa korvata vastaavalla laitteella.
Kun ilmanvaihtojärjestelmänä on koneellinen poisto, eli talon katolla on ilmaa huoneistosta imevä huippuimuri, niin lieden yläpuolella on liesikupu. Liesikuvussa ei ole omaa moottoria poistoa varten.
Kerrostalossa on yleensä aikaohjattu poisto, jolloin liesikuvussa ei ole tehon säätöä. Liesikuvussa voi olla ns. tehostusläppä, jota avaamalla saa käryt menemään paremmin poistoon. Rivitalossa huippuimuri on yleensä huoneistokohtainen, jolloin liesikuvun kytkimistä ohjataan koko huoneiston poistotehoa. Toinen vaihtoehto on erillinen tehonsäätökytkin (esim. keittiön seinässä).


Mitä vastuunjakotaulukko sanoo asiasta?


Liesituuletin kuuluu kokonaisuudessaan osakkaan kunnossapitovastuulle. Tämä koskee sekä omaan hormiin puhaltavaa liesituuletinta että aktiivihiilisuodattimella varustettua ilmaa kierrättävää mallia.
Liesikupu kuuluu kokonaisuudessaan taloyhtiölle, paitsi osakkaan tulee huolehtia rasvasuodattimen puhdistuksesta ja lamppujen vaihdosta.


Mitä olennaista merkitystä tällä asialla on?

Liesituulettimen luvaton liittäminen painovoimaisen tai koneellisen poiston hormiin saa aikaan ei-toivotun tilanteen. Tällöin keittiön ruoankäryt saattavat kulkeutua toisiin huoneistoihin, mikä yleensä aiheuttaa kitkaa naapurisopuun ja turhia selvittelyjä.
Mikäli taloyhtiö uusii huippuimurit ja liesikuvut keskitetysti, tulee tästä uusi perustaso. Tällöin osakas voi halutessaan hankkia tasokkaamman liesikuvun, jolloin osakas maksaa kalliimman ja perustason välisen hinnan erotuksen.
Uudemmissa taloissa ilmanvaihtojärjestelmänä on yleensä koneellinen tulo ja poisto. Uuden liesikuvun liittäminen tähän vaatii täsmällistä tietoa järjestelmästä, jotta laitteet saadaan toimimaan yhdessä.


Keittiöremontin valvonnassa kannattaa käyttää ammattilaista, myös KIAS tarjoaa näitä palveluja.

Pertti Moilanen
tekninen asiantuntija, KIAS